Potpisan Memorandum o strategiji dinarizacije

Bez autora
Apr 06 2012

Narodna banka Srbije (NBS) i Vlada Republike Srbije potpisale su Memorandum o strategiji dinarizacije finansijskog sistema Srbije. Dokument su potpisali premijer Mirko Cvetković i guverner NBS Dejan Šoškić. Cilj strаtegije i procesа dinаrizаcije jeste postizаnje zаdovoljаvаjućeg stepenа upotrebe dinаrа u okviru finаnsijskog sistemа koji neće ugrožаvаti finаnsijsku i mаkroekonomsku stаbilnost zemlje. Memorandumom su definisani ciljevi, mere i aktivnosti koje će se preduzimati radi jačanja poverenja u nacionalnu valutu i njenu upotrebu u finansijskom sistemu. Potpisivanjem ovog dokumenta, NBS i Vlada Srbije prepoznale su neophodnost veće upotrebe dinara u finansijskom sistemu, što će, pored doprinosa većoj finansijskoj stabilnosti, umanjiti rizik od promene deviznog kursa, ojačati efikasnost monetarne politike i time pomoći stvaranju preduslova za održivi i snažni privredni razvoj.

Potpisan Memorandum o strategiji dinarizacijeNarodna banka Srbije (NBS) i Vlada Republike Srbije potpisale su Memorandum o strategiji dinarizacije finansijskog sistema Srbije.

Dokument su potpisali premijer Mirko Cvetković i guverner NBS Dejan Šoškić.

Cilj strаtegije i procesа dinаrizаcije jeste postizаnje zаdovoljаvаjućeg stepenа upotrebe dinаrа u okviru finаnsijskog sistemа koji neće ugrožаvаti finаnsijsku i mаkroekonomsku stаbilnost zemlje.

Memorandumom su definisani ciljevi, mere i aktivnosti koje će se preduzimati radi jačanja poverenja u nacionalnu valutu i njenu upotrebu u finansijskom sistemu.

Potpisivanjem ovog dokumenta, NBS i Vlada Srbije prepoznale su neophodnost veće upotrebe dinara u finansijskom sistemu, što će, pored doprinosa većoj finansijskoj stabilnosti, umanjiti rizik od promene deviznog kursa, ojačati efikasnost monetarne politike i time pomoći stvaranju preduslova za održivi i snažni privredni razvoj.

NBS i Vlada saglasne su da aktivnosti za sprovođenje procesa dinarizacije budu podeljene u tri grupe, u skladu s različitim ciljevima tog procesa.

Prvu grupu čine mere monetarne i fiskalne politike usmerene na jačanje makroekonomskog okruženja obezbeđivanjem niske i stabilne inflacije, uz rukovođeno plivajući devizni kurs i održiv privredni rast. Drugu čine aktivnosti usmerene na razvoj tržišta dinarskih hartija od vrednosti i stvaranje uslova za uvođenje novih dinarskih proizvoda, dok treću čine aktivnosti usmerene na razvoj instrumenata zaštite od deviznog rizika, a NBS i Vlada će koristiti i druge mere iz svojih nadležnosti radi sprovođenja strategije dinarizacije ako aktuelna finansijska i makroekonomska kretanja to dozvoljavaju, navodi se u Memorandumu koji je objavila NBS.

U svim fazama sprovođenja strategije dinarizacije, NBS i Vlada saglasne su da sve cene, nabavke i račune u zemlji, a kada je to moguće i u inostranstvu, izražavaju isključivo u dinarima. Takođe, NBS i Vlada saglasne su i da sve obaveze i potraživanja proistekla iz ugovornih odnosa izražavaju u dinarima, ako uslovi to dozvoljavaju.

Ako priroda obaveza i potraživanja proisteklih iz ugovornih odnosa podrazumeva izražavanje u deviznom znaku, NBS i Vlada saglasne su da se navede i njihov dinarski ekvivalent kad god uslovi to dozvoljavaju.

Predstavnici NBS i Vlade saglasni su da u javnim komunikacijama, kad god je to moguće, sve iznose izražavaju u dinarima.

Kako se navodi, u narednom periodu, NBS će nastaviti da pruža podršku procesu dinarizacije kroz instrument obavezne rezerve, kao i da prudencijalnim i drugim merama podržava proces dinarizacije.

Vlada će podršku dinarizaciji naročito pružati daljim nastojanjem da se poveća udeo čisto dinarskog duga u ukupnom javnom dugu. Takođe, Vlada će odobravati eventualno novo subvencionisanje kredita ako su oni dinarski i nastaviće da stimulativnom poreskom politikom podržava dinarsku štednju.

Republika Srbija favorizovaće zaduživanje u dinarima koje ne sadrži nikakav oblik valutne klauzule, kada aktuelni tržišni i ukupni makroekonomski uslovi to dozvoljavaju, što obuhvata aktivan uticaj na aktivnosti lokalnih samouprava i javnih preduzeća. Ako se Republika Srbija, lokalne samouprave i javna preduzeća zadužuju u stranoj valuti trudiće se da, kada je to moguće i ekonomski opravdano, koriste instrumente zaštite od deviznog rizika, navedeno je u Memorandumu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik